Комисията за защита на конкуренцията отхвърли обвиненията от страна на политици

...
Комисията за защита на конкуренцията отхвърли обвиненията от страна на политици
Коментари Харесай

КЗК отхвърля критики, поискала е информация за картел и цени

Комисията за отбрана на конкуренцията отхвърли обвиняванията от страна на политици и държавната власт в несъответстващи дейности за повишение на цените на храните. В прессъобщение до медиите от Комисия за защита на конкуренцията оповестиха, че са " самостоятелен профилиран държавен орган, който ползва националното и европейското право на конкуренцията ".

" Комисията показва сериозното си терзание от зачестилите случаи на популистка изразителност от страна на разнообразни обществени фигури, които поредно и преднамерено показват отрицателната си оценка по отношение на Комисия за защита на конкуренцията ", показват от там.

За образец е дадено санкционирането на " Лукойл-България " ЕООД с 67 771 454 лв. за корист с господстващо състояние на пазара на горива.

Противно на това компетентността й не обгръща опция за ценово контролиране, като пълномощията не включват и установяването и санкционирането на далавера от страна на търговците, надлежно преодоляване на инфлационните процеси.

Все пак Комисията следи " бранша на храните "  и има разнообразни решения в тази посока.

Комисия за защита на конкуренцията прави секторен разбор на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и търговия на слънчогледово олио и пшенично брашно на територията на страната. Анализира се структурата на пазара, пазарните условия за произвеждане и търговия и се наблюдава до каква степен ценовите трендове са повлияни от справедливи стопански фактори или са разследване от деформиране на пазарната среда, чрез използване на възможни антиконкурентни практики.

Към сегашния миг Комисията прави авансово изследване във връзка нарастването на цените на съществени хранителни артикули в магазинната мрежа и на първо място в търговските вериги в страната. Фокусът на изследването е установяването на неразрешени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули, т.е. съществуването на непозволен напън от страна на огромните купувачи търговски вериги върху техните снабдители.

Комисия за защита на конкуренцията е изискала информация от асоциации на производители на хранителни артикули и от над 25 снабдители на избрани артикули. Целта на изследването е събирането на надлежни данни и доказателства по отношение на държанието на огромните търговски вериги в връзките им с техните снабдители.

В случай че от събраните информация и доказателства зародят основателни съмнения за осъществени нарушения на Закон за защита на конкуренцията, представляващи нелоялна конкуренция, неразрешени търговски практики или забранени съглашения (картели), Комисията ще се самосезира, с цел да глоби и приключи непозволените дейности.

В тази връзка за оказване на подпомагане в битката против антиконкурентните практики на пазарите на хранителни артикули в страната, Комисията предизвиква всеки, който разполага с информация за вероятно антиконкурентно държание на пазарните участници, да ги даде на [email protected] или www.cpc.bg/signals.

Комисията напомня и опцията за даване на информация и доказателства по отношение на скришен картел - на www.cpc.bg/prohibited-agreements.

Припомняме, че преди година по абсурда с нарасналите цени на горивата от Комисията за защита на конкуренцията дадоха отговор, че нямат пълномощия за интервенция.

Правомощията, с които Комисията разполага при осъществяването на своите функционалности, са изчерпателно планувани в Закона за защита на конкуренцията, показаха от там.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР